W3 Total Cache Ayarları 2017

W3 Total Cache Ayarları 2017


WordPress W3 Total Cache eklentisi temel olarak web sitenizin açılış hızını düşüren oldukça önemli bir WordPress eklentisidir. Bu paylaşımımız da WordPress W3 Total Cache kurulumu ve ayarlarını detaylı olarak anlaşılır bir şekilde anlatacağız.


Bu WordPress eklentisini diğer WordPress eklentilerinden ayıran en önemli özelliği çeşitli WordPress optimizasyon ayarlarını tek bir eklentide toplaması ve oldukça geniş yelpazesi sayesi sayesinde WordPress kullanıcılarının dostu olmasıdır. Eklentinin 1 Milyondan fazla indirme sayısı mevcuttur ve eklentiyi kullananlar arasında birçok büyük web siteleri vardır, bu web siteleri günlük binlerce ziyaretçisi olan sitelerdir. Kısacası W3 Total Cache eklentisi oldukça etkin kullanılan ve her WordPress kullanıcısının kullanması gereken bir eklentidir.


Web Sitesini Optimize Etmek 


Optimizasyon kelimesinin anlamı en uygun hale getirmektir. Web sitemizi optimize ettiğimizde de web sitemizi en uygun hale getirmiş olacağız. Sitenizi optimize etmeniz için birçok şart vardır bulardan bazıları, özgün içerik, SEOçalışmaları, site açılış hızı, sitenin rahat gezilebilirliği ve daha birçok önemli şart vardır. Genel olarak açıklanacak olursa website optimizasyonu bir web sitesinin her özelliği bakımından sorunsuz ve kaliteli olmasıdır. Bunun içinde yukarda yazamayanlarda başta olmak üzere birçok şart gerekmektedir.

W3 Total Cache eklentide web sitesi optimizasyonu için oldukça önemli yer edinen web site açılış hızını azaltmaya yaramaktadır. Bu eklenti aracılığı ile web sitenizin yavaş açılmasına neden birçok sorun düzeltilecektir. Örneğin web sitenizdeki kodlar sitenizin açılmasına neden olmaktadır. Bu eklenti sayesinde GZİP özelli aracılığı ile web sitenizde yer alan kodların sıkıştırılmasını sağlayabileceksiniz. Bir diğer örnek olarak web sitenize giren kullanıcıların sitenize her girdiğinde site verilerini tekrar indirip sitenize yavaş girmesine neden olmak yerine bir kez girdiğinde site açılış verilerini önbelliğine alarak diğer girişlerde verileri tekrar indirmeden daha hızlı giriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Önbellekleme (Cache) Nedir?

Önbellekleme yani Cache diye tabir ettiğim şey bilgisayar alanlarında kullanılan bir kavramdır. Genel mantığı sitenize bir ziyaretçi girdiğinde sadece ilk girişinde veri indirimi yapmasıdır, ilk girişte indirilen verileri tarayıcınız kayıt edecektir ve diğer girişlerde herhangi bir veri indirmeden daha hızlı giriş yapacaktır. Önbellekleme sayesinde hosting firmanızdan aldığınız sınırlı paketin limiti dolmayacaktır ve sitenize kolaylıkla erişim sağlanacaktır, sitenize daha hızlı giriş yapılacaktır ve hızlı bir site daima Google gözünde değerli olacaktır.

Neden W3 Total Cache Eklentisi?

Neden W3 Total Cache eklentisini tercih etmeliyim? diyorsanız birkaç madde ile açıklayalım. Öncelikle uygulamanın 1+ Milyon kullanıcısı vardır ve her geçen gün binlerce kişide kullanmaya başlamaktadır, buda eklentinin güvenilirliğini ve kalitesini göstermektedir. Eklenti ücretsizdir, bu nedenle tercih edilebilecek bir eklentidir. Ücretli Cache eklentilerine göre daha etkili ve daha fazla işlevi olduğundan WordPress kullanıcıları tarafından tercih edilebilir.
Eklenti ayarları doğru seçildiğinde ve kullanıldığında Google PageSpeed hız testinde cache eklentisinin kullanılmadığı halinden kat kat daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizin hızlı olmasına bağlı olarak ziyaret sürelerini uzatması Google gözünde artı puan olacaktır ve arama sonuçlarında daha iyi sıralarda çıkmanıza katkı sağlayacaktır. HTML, CSS, JS kodlarınız ve dosyalarını eklenti ile beraber yüklenen özellik olan Gzip ile veri kullanımında büyük azalma sağlayabilirsiniz. Tüm bu avantajlar birleştiğinde neden bu eklentiyi seçmeniz gerektiği ortaya çıkmaktadır.

W3 Total Cache Kurulumu

W3 Total Cache kurulumu birkaç tıkla yapabileceğiniz seviyede kolaydır. Öncelikle sitenizin WordPress yönetim paneline giriş yapmanız gerekmektedir. Sol kenar çubuğu üzerinde bulunan eklentiler sayfasından yeni ekle butonuna tıklamalısınız. Açılan sayfada bulunan arama boşluğuna W3 Total Cache yazmalısınız. Listelenen eklentiler arasında en fazla indirme ile 1+ Milyon indirmeye sahip W3 Total Cache eklentisine tıklıyoruz ve hemen yükle diyoruz. Yükleme tamamlandığında eklentiyi etkinleştiriyoruz.

W3 Total Cache Ayarları

W3 Total Cache eklentisi ayarları eklentinin kurulumu tamamlandıktan sonra oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Eklentinin ayarlarını sitenize en uygun şekilde yapabilmeniz için yönetim sayfanızın sol kenar çubuğunda eklenti yüklendiğinde mevcut olan eklenti logosuna tıklamalısınız. Açılan sayfada yanında tik olmayan ayarlamalar üzerinden size uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Aşağıda bu ayarların ne anlama geldiğini açıklayacağız.

General (Genel)


Toggle All Caching Types : Bütün arabelleğe alma türlerini açıp kapatmanızı sağlar.


Page Cache : Sayfa önbelleklemeyi aktif hale getirir. Sitenizin yanıt verme süresini kısaltır/hızlandırır.

Page Cache Method : Sayfa önbellekleme metodunu seçebilirsiniz.

Minify Ayarları


Minify : Html, Css, Js dosya boyutlarını %10  küçültmeyi sağlar.
Minify Mode : Küçültülecek dosyaları elle belirlemek isterseniz ” manual ” modu seçebilirsiniz. ” Auto ” modda otomatik olarak dosyaları küçültür.
Minify Cache Method : Küçültme önbellekleme metodunu seçebilirsiniz.

HTML Minifier : Html dosyalarınızın boyutunu düşürmek için kullanılacak metotları seçebilirsiniz.
JS Minifier : Java Script dosyalarınızın boyutunu düşürmek için kullanılacak metotlar listelenmiştir. Burada en iyi performansı hangisi veriyorsa deniyerek bulabilirsiniz.
CSS Minifier : Css ( Cascading Style Sheets ) dosya boyutlarını düşürmek için kullanılacak metodu seçebilirsiniz.

Opcode Cache Ayarları


Opcode Cache : İşlemkodu önbelleğini seçebilirsiniz. Etkinleştirdiğinizde,  her dosya isteği önbelleği en yeni sürüme güncellenir. Bu ayar kapattığınızda Opcode Önbellek kontrol edilmeyecektir. Değişikliklerin ayarlanabilmesi için PHP’nin yeniden başlatılması gerekir.

Database Cache Ayarları


Database Cache : Veri tabanı nesnelerini önbelleğe alır ve sitenizin yanıt süresini düşürmede etkilidir. Eğer  önbelleğe almak mümkün değilse nesneleri en iyi şekilde kullanır.

Database Cache Method : Veri tabanı nesnelerini önbelleğe alma metotlarını listeden seçebilirsiniz.

Object Cache Ayarları


Object Cache : Nesne önbelleği Api ‘lerini kullanarak performansı büyük ölçüde arttırmaktadır.

Object Cache Method : Nesne önbellekleme metodu.
Browser Cache : Http sıkıştırmasını etkinleştirir. Sunucu yükünü ve dosya yükleme süresini kısaltır.

CDN Ayarları


CDN : İçerik Dağıtım Ağı olarak bilinen CDN dünyada bulunan bir çok yerinde olan sunucuların oluşturduğu, amacı ise siteyi ziyaret eden kullanıcılara en hızlı biçimde ulaştırmaktır. CDN ayarlarını aktifleştirmek için seçebilirsiniz.

CDN Type : Bu seçenekte İçerik Dağıtım Ağını seçebilirsiniz.

Reverse Proxy Ayarları


Reverse Proxy Caching : WordPress sitenizden önce istemleri alır ve sunucuyu ölçeklendirir.

Varnish Servers : Bu alana reverse proxy adreslerinizi girebilirsiniz.

Monitoring Ayarları

New relic ayarlarının sunucuda kurulu olması gerekiyor. Siteniz hakkında incelemeler yapar. Sing up diyerek kayıt olabilirsiniz.


Fragment Cache Ayarları




Fragment Cache Method : Parça önbelleğini etkinleştirir ve ortak iş yürütme süresini azaltır.

W3 Total Cache ayarları makalemizin sonuna geldik. Tüm ayarları yaptıktan sonra ” Save All Setting ” butonuna basarak ayarları aktifleştirin. Karşılaştığınız sorun ve hataları ” Yorum Yap ” bölümünden sorabilirsiniz.

Yorumlar